Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a revizuit marţi preţurile plafon la produsele petroliere, care vor funcţiona în următoarele două săptămâni.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, preţurile plafon de comercializare cu ridicata a benzinei A95 s-au majorat de la 16,21 lei la 16,25 lei pentru un litru, la motorină – de la 13,83 lei la 14,35 lei, la gazul lichefiat – de la 7,2 lei la 7,29 lei.

Preţurile plafon sunt este calculate conform noii metodologii de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere în baza cotaţiilor medii Platts pentru benzină și cotațiilor medii Argus pentru gazul lichefiat. Dacă timp de două săptămâni s-au produs schimbări considerabile, aceasta se va lua în calcul. De asemenea, în calcul vor fi luate costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Operatorii nu sunt în drept să comercializeze cu ridicata combustibil la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE. Noile preţuri vor intra în vigoare miercuri, 15 iunie.

În caz de depăşire a plafonului stabilit de ANRE participanţii pieţei riscă sancţiuni, inclusiv