Europarlamentarii-cer-UE-acoperirea-a-95--din-costul-proiectelor-de-dezvoltare-regionala-romane63% din mijloacele financiare destinate realizării, în acest an, a proiectelor de dezvoltare regională au fost valorificate în primele 8 luni ale anului curent. Despre valorificarea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), etapele de realizare a proiectelor, inclusiv problemele realizării eficiente s-a discutat, ieri, 2 septembrie 2014, în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.

Astfel,în perioada lunilor ianuarie-august a.c. au fost alocați din FNDR circa 117 mln lei,cu 17 mln lei mai mult decît in perioada analogică a anului trecut.

Banii au fost destinați realizării proiectelor ce țin de infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, atractivitatea turistică, etc.

”Pe parcursul anului 2014 continuă să fie implementate 13 proiecte inițiate anul trecut și alte 21proiecte noi pentru care s-au alocat mijloace financiare în mărime de circa 91 mln lei. Comparativ cu anul trecut, în această perioadă înregistrăm o creștere a sumei valorificate, totuși o considerăm mică pentru această perioadă a anului, din motivul că procedurile de achiziții publice au fost tergiversate pentru toate proiectele lansate în anul curent, în același timp în cadrul unor proiecte au apărut dificultăți în procesul de implementare ” a menționat Valerian Bînzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională.

În conformitate cu Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015 aprobat de Guvern, sunt stabilite 62 de proiecte prioritare în domeniul dezvoltării regionale.  Actualmente din numărul total au fost finalizate 11 proiecte, iar în derulare sunt alte 30 de proiecte. Finanţarea acestor proiecte urmează a fi efectuată preponderent din FNDR, precum și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în mod special al Agenţiei de Cooperare Intrenațională a Germaniei.

Amintim, Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională este creat din alocaţiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv. Potrivit Legii Bugetului de stat pentru anul curent, în FNDR au fost alocate mijloace financiare în sumă de circa 195 mln lei.