Liderul unei grupări criminale specializate în pseudoactivitate de întreprinzător, evaziuni fiscale şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari a fost reținut ieri, 28 noiembrie 2016, pe teritoriul unei baze de odihnă din raionul Ialoveni. 

În urma investigațiilor efectuate de către ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, s-a stabilit că membrii grupului estorcau mijloace financiare de la agenți economici de pe teritoriul Republicii Moldova și converteau la conturi mijloacele bănești obținute prin infracțiune în vederea spălării lor.

Membrii grupului identificau persoane social vulnerabile, pe numele cărora înregistrau întreprinderi, sub pretextul comercializării diferitor produse cerealiere.

Ulterior, liderul grupării ar fi estorcat 650 000 lei de la mai multe persoane, sub pretextul că le va livra diferite produse.

Banii transferați pe conturile întreprinderii erau imediat ridicați în numerar, după care acesta deconecta telefoanele pentru a nu fi găsit.

În urma celor cinci percheziții efectuate de forțele de ordine, au fost depistate și ridicate documente, ștampile, contracte, facturi, documente bancare, telefoane mobile, precum și stikc-uri ce conțineau acte ale companiei utilizate de către acesta în activitatea infracțională.

La moment, liderul grupării este reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 15 ani.

Bărbatul de 32 de ani, domiciliat în municipiul Chișinău, nu este la prima abatere de la lege, în mai 2015, el a fost condamnat la închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi contrabandă în România.