unnamed (5)Institutul Național de Cercetări Economice a lansat la 28 octombrie, curent cel de-al 14-lea număr al publicației trimestriale „Tendinţe în Economia Moldovei”.

În cadrul evenimentului au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Afacerilor Externe, Academiei de Ştiinţe din Moldova, Ambasadei Slovaciei, Turciei, Chinei, Băncii Mondiale, ai mediului de afaceri.

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Lilia Palii a subliniat importanța cercetărilor efectuate de INCE: „ Analizele tendințelor economice și prognozele macro-economice realizate de Institutului Național de Cercetări Economice reprezintă o sursă de informație importantă pentru Ministerul Economiei și pentru alte instituții publice, precum și pentru  mediul de afaceri, academic și pentru mass-media. Totodată, versiunea în limba engleză a publicației facilitează accesul la informație pentru investitorii străini.  ”

Institutul de Cercetări Economice, a apreciat evoluția economică a Republicii Moldova în 2014, care, în pofida mediului economic extern incert (stagnarea economiei ruseşti, recesiunea  Ucrainei ) și a înăspririi condițiilor de export pentru produsele moldovenești în Federația Rusiei, a reuşit să păstreze o tendință ascendentă, dar  temperată comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013.

Conform raportului INCE, în prima jumătate a anului, economia naţională a înregistrat o creştere economică anuală de 3,9% – o performanţă bună comparativ cu alte state din regiune – Ucraina, România, Federaţia Rusă.

Totodată, din cauza instabilității politice şi perturbării activităţilor economice în zona CSI, precum şi înăsprirea accesului pe piaţa rusească a unor produse moldoveneşti, Institutul Naţional de Cercetări Economice şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru anul 2014 de la 3,7% la 2%.

În cadrul evenimentului de lansare, INCE a prezentat o notă de politici ce oferă recomandări privind Măsurile de reducere a angajării informale în Moldova.