Acordul de finanţare pentru procurarea gazelor naturale, va fi semnat astăzi


Prim-ministrul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone vor semna astăzi, 11 decembrie, un aranjament financiar care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în caz de necesitate.

Acordul va facilita implementare proiectului de interconexiune a sistemului electroenergetic al R. Moldova cu cel al României, lucru care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă în R. Moldova și integrarea acesteia cu piața regională de energie electrică a UE.

Scopul proiectului rezidă în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre R. Moldova și România. Este vorba despre construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare din Chișinău și Vulcănești.

Acordul de grant dintre R. Moldova, Întreprinderea de Stat ”Moldelectrica” și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, faza I” a fost semnat la 26 septembrie 2019

Termenul de valabilitate a acordului de grant este 21 iunie 2025.

 

Next post La Guvern s-a desfășurat o ședință comună cu conducătorii APL

Previous post Un nou protest lovește Franța

Related Posts

Fără comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *