Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a exportat suficientă apă grea pentru a respecta limitele stabilite de acordul nuclear din iulie 2015 cu marile puteri, a făcut cunoscut marți o sursă diplomatică, transmite AFP, citat de Agerpres.

AIEA a informat statele membre că a „verificat că 11 tone metrice (11.000 kilograme) de apă grea (pentru domeniul nuclear) au ajuns la destinație”, a precizat această sursă.

Iranul a anunțat la sfârșitul lui noiembrie că a trimis în Oman „11 tone de apă grea”, marcând astfel voința sa de a respecta acordul nuclear de anul trecut renunțând la surplusul de apă grea.

Livrarea a diminuat stocul de apă grea al Iranului sub limita de 130 de tone fixată în acord, a subliniat AIEA.

Apa grea nu este radioactivă, dar este utilizată în reactoarele nucleare ca moderator pentru a încetini neutronii rezultați din fisiunile nucleare.

În ultima actualizare, luna trecută, cu privire la respectarea acordului din iulie 2015, Agenția a atras atenția că Republica Islamică a depășit cu peste 100 de kilograme limita stocului său de apă grea.

O importanță mult mai mare o au capacitățile de îmbogățire a uraniului de care dispune Iranul, precum și stocul său de uraniu care au fost drastic reduse pe baza termenilor acordului.

AIEA a confirmat luna trecută că Iranul respectă termenii acordului în aceste domenii.

Încheiat cu Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania, acordul din iulie 2015 prevede o ridicare treptată a sancțiunilor care lovesc Iranul în schimbul unei încadrări stricte a programului său nuclear strict pentru scopuri civile.