Ala Mîndîcanu, activistă distinsă din diasporă, președinta Comunității moldovenilor din Quebec, spune că modificarea sistemului electoral este astăzi un lucru necesar și consideră că ideea votului uninominal nu este atât de proastă precum încearcă să demonizeze unii. Ea spune că votul uninominal îi va apropia pe alegători de aleșii poporului, iar persoane cu adevărate calități de legislator, cu reputații bune, vor putea să intre în politică.

Într-un articol publicat îi ziarul Timpul, activista exprimă părerea că votul uninominal apropie aleșii poporului de alegătorul concret, îi face dependenți de comunicarea directă cu cetățenii și limitează verticala puterii.  “Personalitățile cu o reputație bună, cunoscuți și respectați de către cetățenii din circumscripția concretă au șanse reale să câștige în fața unor pretendenți dubioși care vin cu orez și zahăr înaintea alegerilor. Mai ales că astăzi, lumea având acces la internet, orice încercare de fraudă se poate documenta pe loc…”, scrie Ala Mîndîcanu.

Ea spune că modificarea sistemului electoral este astăzi un lucru necesar deoarece este supracentralizarea listelor de partid în condițiile unei singure circumscripții naționale. “Votul uninominal poate nu e cea mai bună variantă pentru Republica Moldova, dar nici demonizat nu trebuie. Este adevărat că alegătorul poate fi „cumpărat”, dar acest lucru se întâmplă și în cazul celorlalte sisteme electorale, corupția fiind prezentă în toate domeniile vieții politice, economice, judiciare…”,  a precizat Mîndîcanu.

“Tot mai puțini specialiști și persoane cu adevărate calități de legislator vor și pot să intre în politică. Candidații devin „aleși ai poporului” numai dacă se bucură de încrederea șefului, dacă fac parte din „gașcă” și dacă vin în campanie cu finanțare, indiferent dacă este sau nu legală. Respectiv, ajungând la putere, aceștia sunt interesați în primul rând să-și recupereze „investițiile”, nu să elaboreze legi…”, a mai subliniat ea cu referire la actualul sistem electoral.

Ala Mîndîcanu este de părere că diaspora nu poate vorbi din numele întregului electorat. “Diaspora nu există ca o unitate consolidată cu personalitate juridică. Diaspora, în contextul discuțiilor despre sistemele electorale, este o parte din Electorat. Nu poți vorbi în numele întregului electorat. Operarea cu noțiuni precum „opinia Diasporei” nu este altceva decât manipulare și inducere în eroare a opiniei publice”, a mai scris președinta Comunității moldovenilor din Quebec.