Cotizația de membru al Societății de Cruce Roșie din Moldova va fi achitată anual din bugetul de stat. Deputații au aprobat în lectură finală, joi, 2 mai 2016, proiectul de modificare a Legii privind Societatea de Cruce Roșie din Moldova care prevede planificarea  anuală în bugetul  de stat a mijloacelor financiare necesare pentru calitatea de membru a țării noastre în cadrul Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Astfel, pentru onorarea cotizației de membru al celei mai înalte organizații de caritate la nivel mondial, Republica Moldova va achita anual 1 000 de franci elvețieni, sumă echivalentă cu 20 000 de lei moldovenești. Noua prevedere este în concordanță cu practica internațională de colaborare a statului cu societățile de Cruce Roșie de nivel național în susținerea achitării contribuției de membru a organizației la finanțarea Comitetului Internațional al  Crucii Roșii.

Chiar dacă în redacția în vigoare a Legii privind Societatea de Cruce Roșie din Moldova, facilitarea achitării din partea statului a contribuției de membru pentru îndeplinirea misiunii umanitare era opțională, Guvernul a mai participat și în anii precedenți la onorarea acesteia din fondul de rezervă al statului.

Societatea de Cruce Roşie din Moldova este o organizație afiliată valorilor umanitare care  acţionează în conformitate cu Principiile Fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie și Convențiilor de la Geneva la care Republica Moldova este parte. Scopul organizației este suportul și ajutorul umanitar acordat persoanelor în cazuri de urgente și situaţii excepționale.