1639_articol Prima rezoluție pentru ingrijiri paliative a fost adoptată la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății (WHA) de la Geneva, desfășurată în mai 2014. Odată cu semnarea rezoluției, cele 194 state-membre OMS (inclusiv Republica Moldova) se angajează să asigure accesul la îngrijiri paliative, ca parte integrantă a dreptului la îngrijire medicală continuă.

Documentul definește îngrijirile paliative, evaluează nevoia de paliație și enumeră patologiile în care aceasta aduce beneficii pentru cei aflați în suferință. De asemenea, clarifică implicațiile pentru sistemele naționale de sănătate și recomandă includerea îngrijirilor paliative în procesul continuu de îngrijire al bolnavilor cronici.
Rezoluția evidențiază provocările în furnizarea serviciilor de paliație, dar și modelele funcționale existente, precum și tratatele internaționale care susțin dezvoltarea acestor servicii. Documentul menționează că îngrijirea paliativă poate aduce beneficii financiare pentru bugetul de stat, prin cost-eficiență.

“Îngrijirile paliative includ o gamă largă de afecțiuni cronice și degenerative și nu se limitează la cei care suferă de cancer în stadiul terminal. Acestea trebuie să fie livrate pe bază de nevoie, nu de diagnostic sau prognostic”, a declarat Edward Kelley, directorul departamentului Siguranța serviciilor, OMS.
În Republica Moldova, direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative sunt: includerea acestora în sistemul public și în bugetul de sănătate; educația în paliație a profesioniștilor din sănătate și a publicului larg; asigurarea accesului la medicația esențială în tratamentul durerii și a altor simptome; impulsionarea cercetării pentru identificarea modelelor de servicii care sunt funcționale. Un pas important în dezvoltarea acestor servicii la nivel de țară îl reprezintă crearea subcomisiei de paliație din cadrul Ministerului Sănătății, prin ordinul 94/2014.

Asociația Națională de Tratament Paliativ, ca promotor al îngrijirii paliative în Moldova, a depus, în luna mai 2014, la Ministerul Sănătăţii, proiectul programului naţional de îngrijiri paliative.

În prezent, în 42% din țările lumii există acces limitat la servicii de îngrijiri paliative, conform Atlasului global de ingrijiri paliative, lansat în ianuarie 2014 de către OMS. Circa 20 de milioane de pacienți din întreaga lume, dintre care 6% sunt copii, necesită îngrijiri paliative. Acest număr se dublează dacă sunt incluși și pacienții cu boli progresive, precum: insuficiența cardiacă, HIV/SIDA, tuberculoza rezistentă la medicamente, demențele grave.

În Moldova, doar 8% din cei peste 25 mii pacienți care au nevoie de îngrijiri paliative beneficiază de aceste servicii. Majoritatea furnizorilor sunt din sectorul neguvernamental: echipe mobile ale cinci ONG-uri, o unitate hospice în cadrul unui ONG și o secție specializată din cadrul unui spital public.