e56a0417798f6e4f99ba9af34a1c0130Lipsa ninsorilor în raionul Ungheni îi pune în gardă pe agricultorii din această regiune.

Aceştia riscă să rămână fără culturile de toamnă, deoarece temperaturile sunt foarte scăzute, iar înveliş protector de zăpadă nu a căzut. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi, a declarat pentru IPN, că vântul uscat afectează cel mai mult cerealele de toamnă.

„Situaţia cerealelor e cam proastă în zona Ungheni. Acolo nu a căzut deloc zăpadă, dar e ger. Dacă temperaturile vor scădea şi mai mult şi vor ajunge la -15 şi -20 de grade Celsius, cum se prognozează, plantele nu vor rezista. Acum la – 5 -7 grade Celsius acestea mai rezistă”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale.

Potrivit lui Nicanor Buzovoi, cel mai mult rău acum face vântul. Plantele sunt dezgolite, iar vântul este rece şi uscat, ceea ce nu permite ca sucul să circule prin plantă şi aceasta piere. „Pot fi liniştiţi doar agricultorii din localităţile unde a căzut zăpadă. Deja când se vor termina gerurile vom face expertiză şi vom vedea cât de mult au fost afectate. Dar dacă nu va ninge culturile vor fi pierdute”, a accentuat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale.

Meteorologii prognozează săptămâna aceasta că pe timp de zi temperaturile vor oscila între -4 şi -13 grade Celsius, iar pe timp de noapte temperaturile vor ajunge şi la -20 de grade Celsius