Fosta politiciană moldoveană emigrată în Canada, Ala Mândâcanu, care este de mai mulți ani purtătoare de cuvânt a Consiliului Coordonator al Diasporei, susține schimbarea sistemului electoral și spune că odată cu aceasta la conducere va veni lume pregătită, iar schimbările cu siguranță vor fi simțită după următorul scrutin. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă explcă rolul diasporei în reforma electorală și are următoarea poziției: ” Nimeni nu trebuie să nu aștepte că diaspora va decide soarta alegerilor. Soarta alegerilor se decide aici”.

„La noi se exagerează rolul diasporei și bineînțeles că sunt partidele politice care încearcă s-o folosească. Acum se discută, în general, despre Partidul Migranților, care este un non-sens total, spune ea. Eu, în general, consider că pentru diasporă nu este bine să disperseze forțele, dar eu nu pun foarte mult preț pe chestia asta și explic de ce. Eu nu vreau să sugerez tehnologii părții adverse ideilor mele pro-europene”, explică Mândâcanu.

Diaspora toată, după cum explică Mândâcanu, trebuie să aibă o singură circumscripție, această circumscripție are diferite sectoare de vot. „Dar partidele politice, toate, trebuie să aibă acces la diasporă cu candidații lor, să-și cheltuie banii lor dacă vor să aleagă de acolo, și să pună acolo oameni din diasporă. Dar nu neapărat toți membrii care sunt din partea partidului să fie toți din diaspora. Iar membrii diasporei care vor să intre în liste să vină aici să lupte, pentru că Republica Moldova de aici se guvernează, nu din diasporă. Și n-am să stau eu la Montreal să vin și să fiu aici, fără prea mai sacrificii, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, continuă aceasta.

„Eu susțin cu tărie că noi avem nevoie de reforma electorală și nu contează care din ele – că-i proporțional, cum spun eu, dar pe circumscripții, cum e acum. E suficient să facă un singur lucru: să introducă circumscripțiile. Și chestia asta strică verticala puterii și începe să-l vadă cetățeanul pe propriul lui deputat, nu pe toți o sută pe care nu-i știe. De aceea s-a discreditat Legislativul, pentru că s-o introdus acest sistem electoral care este acum. Odată cu schimbarea acestui sistem, indiferent cine câștigă alegerile în 2018, sigur că peste patru ani, în 2022, situația va fi cu totul alta”, punctează ea.