alegeri_regionale_in_franta_0Al doilea tur al alegerilor regionale, a fost pierdut de „Frontul Național”, de extrema dreaptă, în pofida unui nou scor record înregistrat, potrivit AFP. Deși în primul tur a avut un succes istoric, „Frontul Național” nu a obținut victoria în niciuna dintre cele 13 regiuni.

Cu o săptămână în urmă, Liberation titra „Se apropie”, în finalul primului tur de scrutin, în cadrul căruia FN s-a clasat pe primul loc în șase regiuni, fiind votat la nivel național de 28% dintre alegători. „Apărarea republicană a salvat situația. Este timpul să se treacă la ofensivă”, îndeamnă luni cotidianul.

„Ușurarea este mare în rândul alegătorilor moderați. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie, pentru că, reluând o expresie celebră, aceasta ar putea fi o ușurare lașă”, scrie La Croix, evocând formula istorică a lui Léon Blum, fost lider socialist înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, a doua zi după acordul de la Munchen. Atunci, acordul negociat de marile puteri a permis Germaniei naziste să anexeze Regiunea Sudetă (Sudetenland) care aparținea Cehoslovaciei, considerându-se că asfel pericolul unui război iminent a fost îndepărtat, dar înțelegerea a fost o încercare eșuată de conciliere cu Germania lui Hitler.

„Cu alte cuvinte, un risc imediat a fost evitat. Dar dacă nu se vor pune întrebări serioase cu privire la viitor, aceasta nu este decât o amânare”, adaugă ziarul catolic, care titrează „Înfrângere pentru toți„.

„Un scrutin fără învingători”, adaugă și La Voix du Nord, un mare cotidian regional.

„Frontul Național a câștigat primul tur și l-a pierdut pe al doilea, dreapta nu a profitat de tradiționalul vot de sancțiune, iar Partidul Socialist și-a pierdut supremația regională”, mai constată acesta.

Conducând în cinci și respectiv șapte regiuni, ‘ar fi totuși greșit ca stânga și dreapta să se întoarcă la micile lor afaceri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat’, avertizează Le Figaro. „FN nu a dispărut, departe de aceasta. Pentru adversarii săi, obligația este de a arăta că sunt la înălțimea încrederii cu care au fost reînvestiți”, potrivit publicației.

„Ieri, francezii și-au asumat responsabilitatea: au votat în masă”, constată La Parisiein, în timp ce publicația comunistă L’Humanité salută votul francezilor care au oferit o surpriză în al doilea tur de scrutin.

În opinia ziarului Les Echos, „mobilizarea puternică a făcut ca FN să eșueze”.