Peste 3600 de cetățeni moldoveni și din străinătate au avut de suferit după ce un hacker moldovean le-ar fi virusat calculatoarele. Sistemele erau infectate prin distribuirea programelor nelicenţiate prin intermediul platformelor de tip „torrent”.

Moldoveanul acționa împreună cu alte persoane, care încă nu au fost stabilite. La moment acesta are statut de învinuit, fiind cercetat penal, iar suporturile electronice ridicate sunt supuse unei analize informaţionale, scrie Moldpres.

Operațiunea de identificare a cetățeanului moldovean a fost realizată de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii și ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Bănuiții încărcau diferite programe nelicenţiate pe platformele cu mecanism de tip „torrent”, care erau virusate preventiv pentru a sustrage informaţiile de acces la poşte electronice sau la alte conturi online.

În urma infectării sistemelor informatice, hackerii au obţinut parolele şi alte date de acces online la poştele electronice, conturile bancare și site-urile web ale utilizatorilor.

Procurorii îndeamnă persoanele să utilizeze doar programe licențiate sau să folosească instrumente moderne de siguranță.