Circa 600 de cazuri de reacții adverse la medicamente și vaccinuri au fost raportate la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) în prima jumătate a anului curent. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe la care au participat atât specialiști din țara noastră, cât și experți internaționali, scrie Moldpres.

Potrivit datelor AMDM, din numărul total de reacții adverse, cele mai multe au fost la medicamente – 527 cazuri, iar 46 de persoane au raportat reacții adverse la vaccinuri.

La eveniment a participat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, care a îndemnat cetățenii să raporteze imediat reacțiile adverse la preparate medicamentoase.

„Sănătatea cetățenilor este o prioritate pentru noi, de aceea utilizarea medicamentelor trebuie să fie sigură. Ne dorim să îmbunătățim situația din domeniu și să luptăm cu medicamentele contrafăcute. Preparatele medicamentoase trebuie să fie sigure și eficiente, de aceea îndemnăm persoanele să raporteze imediat cazurile în care depistează medicamente de proastă calitate sau cazurile de reacții adverse”, a afirmat Silvia Radu.

La rândul său, directorul AMDM, Vladislav Zara, a subliniat că instituția promovează raportarea reacțiilor adverse pentru a se asigura că medicamentele de pe piață sunt eficiente și prezintă un grad înalt de siguranță.

„Utilizarea rațională a medicamentelor este o problemă la nivel mondial. Mai mult de jumătate din produsele medicamentoase sunt prescrise în mod necorespunzător sau pacienții nu le consumă corect. AMDM continuă să comunice informații despre siguranța medicamentelor”, a spus Vladislav Zara.

La eveniment participă experți internaționali care urmează să prezinte experiența statelor europene în fortificarea sistemului de farmacovigilență. Conferința este organizată în cadrul proiectului Twinning, care are o durată de doi ani și un buget de 1,1 mln euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.