Guvernul de la Chişinău a îndeplinit precondițiile pentru începerea negocierilor cu FMI asupra unui nou acord de finanţare. Asigurarea vine din partea ambasadorului american la Chișinău, James Pettit.

„Precondițiile îndeplinite vizează lichidarea celor trei bănci fraudate la sfârşitul lui 2014, numirea unui guvernator experimentat al BNM şi auditul altor trei bănci aflate sub supravegherea specială a BNM”, a declarat James Pettit într-un interviu pentru postul public de televiziune M1 şi postul de radio Europa Liberă.

Potrivit ambasadorului SUA la Chișinău, negocierile cu FMI ar putea începe săptămâna viitoare.

„Acum, când aceste rapoarte au fost finalizate, se poate spune că băncile nu sunt într-o situaţie la fel de rea ca cele care au fost lichidate, aşa că FMI se va simţi într-o situație mai confortabilă în aceste negocieri”, a spus diplomatul american.

James Pettit a mai evidenţiat rolul crucial al restabilirii relaţiei cu FMI  în situaţia crizei bugetare în care se află Republica Moldova. Potrivit ambasadorului, Guvernul de la Chişinău va mai putea rezista câteva luni până ajunge la un acord cu FMI.