Ambasadorul Ucrainei la ONU s-a declarat joi „total scandalizat” de afirmațiile făcute de secretarul general al acestei organizații, Ban Ki-moon, despre rolul Rusiei în conflictul din estul separatist al Ucrainei, transmite AFP, citat de Agerpres.

În deschiderea Forumului economic internațional de la Sankt Petersburg, Ban Ki-moon a subliniat că Rusia trebuie să joace un ‘rol determinant’ în soluționarea ‘conflictelor din Ucraina și Siria, apărarea drepturilor omului și controlul proliferării armelor de distrugere în masă’.

‘Sunt total scandalizat de asemenea afirmații’, a reacționat ambasadorul Ucrainei la ONU, Volodimir Yelcenko, el estimând că astfel Ban Ki-moon a pierdut orice ‘drept moral’ de a-și propune bunele oficii în acest conflict. Diplomatul ucrainean a mai afirmat că ‘nu înțelege cum poate ONU să salute rolul Rusiei’, care ‘este principalul responsabil al agresiunii împotriva Ucrainei și continuă să alimenteze acest conflict’.

După ce a participat la inaugurarea Forumului economic internațional de la Sankt Petersburg, Ban Ki-moon s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin. ‘Având în vedere că avem puțin timp la dispoziție, aș dori să începem cu Siria’, i-a spus Ban Ki-moon liderului de la Kremlin. la începutul întrevederii, potrivit agenției EFE.

‘Domnule președinte, acesta este ultimul meu an în postul de secretar general al ONU și aș dori să profit de ocazie pentru a vă transmite profunda mea gratitudine, admirația mea și respectul față de toate eforturile dumneavoastră în arena internațională’, i-a transmis Ban Ki-moon președintelui rus.

Acesta din urmă i-a mulțumit pentru prezența la forum, asigurându-l de sprijinul Rusiei pentru ‘toate eforturile destinate soluționării problemelor internaționale de mare complexitate’, decorându-l cu acest prilej pe Ban Ki-moon cu Ordinul Prieteniei ruse.