NATO este o uniune de valori și scopul lor nu este de a aduce armata în Moldova, ci de a crea condiții pentru reforme, de a crea condiții pentru ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască într-o țară sigură capabilă să se apere, într-o țară unde sunt garantate drepturile și libertățile omului. Potrivit Realitatea, scopul NATO este de a ajuta Republica Moldova să-și formeze o armată modernă, capabilă să se apere singură. Declarația aparține ministrului Apărării, Anatol Șalaru, fiind făcută în cadul unui briefing ca urmare a participării în premieră pentru țara noastră, a unui reprezentant al Moldovei la Summitul NATO de la Varșovia.

 

Potrivit lui Șalaru, este pentru prima dată când „în Rezoluția finală ONU de o asemenea importanță un paragraf întreg este dedicat Republicii Moldova”, iar țara noastră „este pomenită în patru paragrafe” ale acesteia. Ministrul Apărării a mai menționat că situația din Moldova și despre Moldova s-a discutat foarte mult și pe larg, iar „tot ce am solicitat noi, am obținut”.

„În luarea de cuvânt am cerut sprijinul țărilor membre ale NATO pentru a evacua armata rusă care se află ilegal în Transnistria și vreau să accentuez – armata GOTR – urmașii Armatei a 14-a, care se află ilegal și aici nu este vorba de forțele de pacificare. De asemenea, am solicitat sprijin pentru înlocuirea actualului format de pacificatori din Transnistria cu o misiune civilă sub mandat ONU. În cazul în care se va accepta pot fi acolo și pacificatorii ruși, dar civili și sub mandat ONU. Deoarece, Rusia fiind parte a conflictului din 92, nu poate fi și pacificator. Mai ales că, voi știți, că trupele de pacificatori au avut cazuri când au omorât oameni civili, ceea ce este exclus pentru o misiune de pacificare”, a menționat Anatol Șalaru în cadrul briefingului de presă susținut la Ministerul Apărării.

Anatol Șalaru: „NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova. Statele Unite, țările NATO, de mai multe ori au solicitat Rusiei să-și retragă armata din Transnistria. În rezoluția finală se vorbește despre faptul că țările membre NATO respectă integritatea teritorială a Ucrainei, Moldovei, Armeniei, Georgiei și Azerbaidjanului și își asumă angajamentele pentru a respecta opțiunea democratică a acestor țări. Asta înseamnă fără trupe de ocupație pe teritoriul lor”.

„Urmează mai multe tratative și negocieiri, dar eu am considerat că este obligația mea să aduc la cunoștința opiniei publice mondiale că este o problemă care nu se rezolvă de 25 de ani. O problemă pe care Rusia refuză să o rezolve și pe care mulți politicieni de la noi refuză să o rezolve. Foarte mulți politicieni, inclusiv unii din necunoaștere, iar unii din intenție cum sunt Dodon și alții, fac confuzie între trupele de pacificatori și trupele GOTR care sunt ilegal amplasate în estul Republicii Moldova”, a spus ministrul.

Anatol Șalaru: „Avem acest sprijin, dar NATO nu va începe un război cu Rusia doar pentru ca ei să-și retragă armata din Republica Moldova, dar ei vor insista, și nu numai NATO, țările Uniunii Europene, vor insista pe această idee”.

Potrivit unor experți Summit-ul Organizației Nord-Atlantice de la Varșovia este cel mai important eveniment de la încheierea Războiului Rece, fiind dedicat în întregime situației create în flancul de est al NATO și, în general, pericolului pe care îl reprezintă în prezent Federația Rusă, pentru securitatea zonală, regională și globală.