Alegerile din 2018, când 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale reprezintă un nou început pentru Moldova și pentru clasa politică a țării, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, după aprobarea cu 74 de voturi din 101 a legii privind trecerea la sistemul electoral mixt.

”Îndeplinim, astfel, promisiunea dată cetățenilor. Mulți politicieni au promis în campanii electorale să le ofere oamenilor dreptul de a alege direct deputații. Unele partide au fost create și au fost votate promovând sistemul mixt. Intrăm într-o nouă etapă, printr-o nouă clasă politică, transformată și integră”, a spus Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a ținut să mulțumească societății civile care s-a implicat activ în discuții pe marginea documentului, dar și și-a exprimat regretul că unele partide au refuzat invitația la dialog. El spune că este regretabil faptul că unii dintre ei incită spiritele, provoacă la proteste agresive, intră in confruntare cu alții, care susțin votul mixt. „Domnul Năstase a tras o femeie de pe scenă, se transformă în act agresiv. Toți au dreptul să protesteze, dar protestul trebuie desfășurat în cadrul legal și limita legii”, a accentuat Andrian Candu.

Cu votul a 74 de deputați, în Parlament a fost votat proiectul privind trecerea la sistemul de vot mixt. Mii de oameni din toată țara au venit azi în fața Legislativului de la Chișinău să susțină schimbarea sistemului electoral și să ceară reforme pentru Republica Moldova, începând cu schimbarea sistemului devot. În cursul manifestațiilor pașnice, liderul PPDA Andrei Năstase a încercat să facă provocări, dar a fost stopat imediat și huiduit, fiind salvat de oamenii legii.