Dacă va continua să încalce Constituția țării, ca să fie pe placul Rusiei, șeful statului va trebui să suporte consecințele legale. Avertismentul vine din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

”Președintele Igor Dodon se laudă la un post rusesc că încalcă și va încălca Constituția Republicii Moldova de dragul susținerii Moscovei. Supărat pe susținerea fermă a Parlamentului , exprimată prin Declarația privind retragerea trupelor forțelor militare ruse, Igor Dodon promite medalii soldaților ruși  și transnistreni și deschide o rană care încă sângerează. Dodon confundă distincțiile de stat și cadourile protocolare. Nu ne faceți să credem că șeful statului are prea multe prerogative, domnule Dodon.

Într-un interviu oferit pentru postul rusesc de televiziune Rossia 24, şeful statului a declarat că va oferi distincţii de stat pacificatorilor ruşi „în semn de înaltă apreciere pentru misiunea acestora în regiune”. ”Intenţionez săptămâna viitoare să decorez militarii moldoveni şi transnistreni, le-am propus acest lucru, dacă vor accepta şi pacificatorilor ruşi, cu distincţii de stat ale Republici Moldova”, a anunțat Igor Dodon.

Săptămâna trecută, deputații moldoveni au aprobat o Declarație prin care cer Rusiei să-și retragă forțele militare, echipamentele de război și munițiile din regiunea transnistreană a țării noastre. ”Staționarea trupelor și întărirea prezenței militare ruse încalcă prevederile constituționale privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Menținerea pe teritoriul țării a unui volum mare de arme, muniții reprezintă o amenințare constantă la adresa stabilități regionale și europene, în general”, se mai arată în Declarație.