Republica Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenita, ori asta a și fost scopul atunci când s-a trimis proiectul către experţii internaţionali privind schimbarea sistemului electoral. Guvernarea de la Chișinău își asumă cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice, scrie într-o postare pe blog speakerul Andrian Candu, care însă menționează despre partea subiectivă a avizului și anume – ideea de consens și polarizare.

„Este R. Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral? Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante. Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic”, menționează Andrian Candu.

Polarizare este şi când vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi când vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi când s-a semnat Acordul de Asociere cu UE. Ori atunci când s-a făcut semnarea Acordului, lipsea consensul larg atât în societate, cât şi în Parlament.

„48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE. În acele condiții, Comisia era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?”, se întreabă Președintele Parlamentului.

Diferenţa între atunci şi acum este că modificarea sistemului de vot are o susţinere covârşitoare atât în legislativ, cât şi în societate. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral, subliniază Candu.

Președintele Parlamentului asigură că va fi asigurat dreptul cetăţenilor de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept. „R. Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în legislativ să acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani, care să creeze un mediu şi un nivel de viaţă decentă, să muncească pentru cetăţeni şi nu pentru interesele proprii sau de grup, pentru ca ţara noastră să se apropie cât mai mult de valorile europene şi de integrarea europeană. Oamenii îşi doresc schimbarea clasei politice, iar schimbarea sistemului electoral este un prim pas în acest sens”, conchide el.