Societatea civilă ne-a cerut mereu să dezbatem împreună inițiativele până să ajungă proiecte supuse votului. Astăzi, anumite ong-uri invitate la dezbateri, anunță că nu vor să discute o inițiativă care reflectă dorința a 80% din alegători, scrie Andrian Candu pe pagina de Facebook cu referire la inițiativa privind votul uninominal.

„Eu cred ca acest proiect trebuie dezbătut public, ca cetățenii sa audă argumentele pro și contra. Chiar dacă este de neînțeles, decizia anumitor ONG-uri de a boicota discuțiile publice va fi respectată. Însă proiectul va fi supus dezbaterilor publice, va fi prezentat cetățenilor, pentru că așa se procedează într-o societate democratică și exact aceasta au cerut anterior cei care astăzi anunță boicotarea discuțiilor. Și fac anunțul prin discursuri izbitor de asemănătoare cu cele ale anumitor partide politice”, conchide președintele Parlamentului în postare.

Pe 6 martie, PDM a propus introducerea sistemului de vot uninominal. Astfel, în premieră pentru Republica Moldova, cetăţenii vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va avea proprii reprezentanţi în Parlament. Anunțul a fost făcut în cursul unui briefing de presă de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, după o şedinţă de lucru cu reprezentanţii formaţiunii.