385A8890 Vicepreședintele Parlamentului Andrian Candu a avut astăzi o întrevedere cu Vicepreședintele Senatului Cehiei, Premysl Sobotka, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat relațiile de cooperare moldo-cehe, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și contextul regional.

Andrian Candu a mulțumit reprezentantului Cehiei pentru suportul acordat țării noastre și s-a referit la importanța aprofundării relațiilor bilaterale în contextul implementării agendei europene a Republicii Moldova. „Experiența Cehiei ne va ajuta, cu siguranță, să depășim mai ușor unele momente și să evitam anumite greșeli în procesul de integrare europeană”, a subliniat Andrian Candu.

Potrivit acestuia, semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu este o finalitate a etapelor și proceselor care trebuie realizate, ci un început pentru multe realizări, în special reforme interne. „Apropierea de Uniunea Europeană nu trebuie să îndepărteze țara noastră de alți parteneri. Avem relații privilegiate cu țările din CSI și suntem la etapa de a semna Acordul de Asociere cu UE. Misiunea noastră este să păstrăm ambele posibilități deschise, în vederea modernizării țării, astfel încât Republica Moldova să fie văzută ca un pod între Vest și Est”, a menționat Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Nouă, politicienilor, ne revine misiunea de a informa corect cetățenii despre procesul de integrare europeană, care înseamnă mai multe reforme reale, unele chiar dureroase, a precizat Andrian Candu, afirmând că „politicul de astăzi e menit să se sacrifice pentru viitorul Republicii Moldova”.

La rândul său, Premysl Sobotka a menționat că se află în Republica Moldova pentru a discuta despre modalitățile în care Cehia poate susține în continuare țara noastră în apropierea de UE. „Uniunea Europeană este un întreg foarte puternic și stabil. Liberalizarea regimului de vize cu UE este doar primul pas simțit de cetățenii moldoveni, iar Cehia va susține Republica Moldova sa treacă la următorii pași, cei de aplicare a prevederilor Acordului de Asociere, cu componenta sa politică și economică”, a declarat Vicepreședintele Senatului Cehiei, exprimând susținerea țării sale pentru parcursul european al Republicii Moldova.

La întrevedere au mai participat membrii Comisiei pentru economie, agricultură și transport din Senatul Cehiei și conducerea Comisiei economie, buget și finanțe a Legislativului de la Chișinău./Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova/