Tudor Copaci, Director General ANRE și Janez Kopac, Director Secretariatul Comunităţii Energetice au semnat astăzi Memorandumul de Înţelegere între Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Secretariatul Comunităţii Energetice.

Semnatarii au convenit asupra continuării cooperării în scopul elaborării actelor legislative secundare în conformitate cu legislația Europeană din sectorul energetic.

În luarea sa de cuvânt, dl Tudor Copaci a spus „Colaborarea cu Secretariatul Comunității Energetice ne oferă rezultate palpabile pentru sectorul reglementat. Legislația Republicii Moldova trebuie ajustată la cea a Uniunii Europene, de aceea, scopul acestui document este conlucrarea experților din domeniu pentru îmbunătățirea actelor legislative secundare.”

În același context, dl Janez Kopac a menționat „Apreciem cooperarea între Secretariatul Comunității Energetice și ANRE. Anul care urmează va fi unul foarte important pentru Republica Moldova, deoarece noua lege cu privire la energetică va transpune în întregime pachetul III Energetic, iar ANRE este instituția principală în vederea implementării cadrului normativ secundar. Memorandumul de Înțelegere semnat astăzi va pune bazele unei noi forme de cooperare între cele două instituții.”

Astfel, în decurs de două săptămâni ANRE va prezenta o listă de acte normative de reglementare la care va solicita asistență din partea Secretariatului. Un punct important din Memorandum este faptul că Secretariatul acceptă să ofere asistență tehnică și juridică grupurilor de lucru, inclusiv prin intermediul misiunilor de experți.