Directorul General al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi a emis un ordin, prin care subdiviziunile ANSA a inițiat un control oficial al tuturor întreprinderilor de alimentație publică, atenția primordial fiind acordată blocurilor alimentare din școli și grădinițe.  Controlul va fi efectuat în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică.

În municipiul Chișinău, unde au fost depistate încălcări în alimentația copiilor, controlurile oficiale sunt déjà în derulare. La trei grădinițe supuse verificărilor nu s-at depistat abateri grave. În urma semnalului din partea grupului de părinți, parvenit din sectorul Botanica al capitalei, privind nereguli în alimentația copiilor unei grădinițe, specialiștii ANSA și ai Centrului Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului și în present desfășoară controlul riguros al blocului de alimentație de la acest obiect.

Menționăm că alimentația copiilor s-a aflat în permanenta atenție a Agenției. Din octombrie curent, când s-a ridicat restricția la controale, mai multe școli și grădinițe din localitățile republicii au fost supuse verificărilor, în 20 de blocuri alimentare fiind depistate neconformități de ordin tehnic, administrația acestor instituții fiind obligată să înlăture deficiențile descoperite în organizarea alimentației copiilor.

ANSA consideră că soluționarea problemei privind alimentația copiilor este una stringentă și poate fi soluționată prin efort comun.  În acest sens, credem că-i necesară o selecție mai riguroasă a agenților economici care aprovizionează școlile și grădinițele cu produse alimentare, nu doar după principiul  ”prioritate celui care oferă produse mai ieftine”. Mai iefine nu însemnă și mai calitative. O responsabilitate și mai mare revine persoanelor care recepționează și păstrează produsele alimentare. Suntem disponibili spre o conlucrare mai eficientă cu Asociațiile de Părinți.

Ne exprimăm convingerea că în comun vom reuși să soluționăm problemele existente.