Președintele Parlamentului Andrian Candu a făcut apel la solidaritate către parlamentele din regiune și a pledat pentru o cooperare prin schimb de experiența, cunoștințe  și expertiză, în contextul provocărilor cu care se confruntă Europa Centrală și de Est. Declarația a fost făcută la Summitul președinților de Parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară în Polonia, în perioada 17-18 mai.

Andrian Candu a notificat principalele provocări de securitate pentru Republica Moldova și statele din regiune, inclusiv propaganda, dezinformarea în masă, energetica și conflictele înghețate.

În marja Summitului, Președintele Parlamentului a avut întrevederi cu Vicemareșalul Seimului Poloniei, Ryszard Terlecki, cu care a convenit să organizeze, în iulie, o reuniune a Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonia, cu ocazia celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Polonia. Amintim că Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Polonia a fost creată în 2011, iar Copreședinte din partea Parlamentului Republicii Moldova este deputatul Nae-Semion Pleșca.

Tot astăzi, Andrian Candu a avut o întrevedere cu Laszlo Kover, Președintele Adunării Naționale a Ungariei, cu care a discutat despre impulsionarea cooperării, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, în contextul Proiectului Twinning ”Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova în procesul de  ajustare la normele UE”, aprobat recent. De asemenea, Andrian Candu a acceptat invitația de a merge la Budapesta, în toamna anului curent.

Discuțiile la Summitul din capitala poloneză includ securitatea din regiune în fața provocărilor curente, cooperarea pentru dezvoltarea axei Nord-Sud de infrastructură, rolul parlamentelor naționale în politica internațională.
La Summit participă președinți și vicepreședinți din Parlamentele Albaniei, Azerbaidjanului, Bosniei și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Georgia, Lituania, Letonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria. De asemenea, au fost reprezentanți ai parlamentelor din Armenia, Austria, Belarus, Cehia, Estonia, Grecia, Macedonia și Turcia.