Asociația Presei Sportive din Moldova (APSM) a desemnat luni, 16 decembrie, laureații anului 2019, transmite EVENIMENTUL cu referire la MOLDPRES.

Cel mai bun sportiv a fost declarat judocanul Denis Vieru. ”Acest succes se datorează părinților, antrenorilor, federației, prietenilor. Mulțumesc tuturor”, a spus performerul. Urmează, în ordine, Victor Ciobanu (lupte greco-romane), Anastasia Nichita (lupte feminine), Radu Albot (tenis), Zalina Marghiev-Petrivskaya (atletism), Piotr Ianulov (lupte libere), Tatiana Saculțan (natație), Maxim Cazacu (kickboxing), Dan Olaru-Alexandra Mârca (tir cu arcul), Stepan Dimitrov (taekwondo).

Cel mai bun antrenor a fost declarat Veaceslav Bacal, care îl antrenează pe Denis Vieru. ”Este o onoare pentru mine această apreciere a presei sportive. Sunt mândru și fericit”, a spus laureatul.

Cei mai buni sportivi veterani au devenit: Viorel Marinescu, Mihail Malear, ambii campioni mondiali la judo, Ion Dosca, campion mondial la joc de dame, Alexandra Marghiev, campioană europeană (atletism). ”Respect mult presa sportivă, o apreciez, pentru că sunteți mereu cu noi”, a declarat pentru agenție Viorel Marinescu.

Federația de judo a fost desemnată cea mai bună. Președintele ei, Andrei Golban, a subliniat că prin eforturi unite pot fi obținute performanțe remarcabile. ”Am demonstrat că noi, moldovenii, putem fi uniți, să ne luptăm la egal cu țări mari”, a notat oficialul.

Cea mai bună echipă a fost numită selecționata de futsal, antrenată de Vladimir Vusatîi. Cea mai bună formație corporativă a fost desemnată reprezentativa de fotbal a ziariștilor sportivi. De premiul ”Tinere talente” s-a învrednicit Anastasia Nichita. Trofeul ”Perspective olimpice” i-a fost oferit luptătorului de stil greco-roman Daniel Cataraga.

Rectorului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolache, i-a fost înmânat premiul ”Personalitatea anului”. ”Voi fi fericit când în Chișinău vor începe lucrările de construcție a unui stadion modern”, a mărturisit el asistenței. Denis Vieru a devenit și posesorul unui cec în sumă de 10 mii de lei. Tatiana Saculțan a intrat în posesia trofeului ”Bravo!”.

Nicolae Cărăuş, campion mondial muay thai Under-23, a primit trofeul ”Tinere talente”. Campionul parolimpic la judo Oleg Crețul a fost distins cu premiul ”Sportul, posibilități egale”. “Trofeul excelenţei” i-a revenit Federației de Lupte din Republica Moldova.

APSM a oferit diplome de onoare unui grup de ziariști veterani. Diplome de onoare au fost înmânate și unui grup de cronicari din partea Președinției, Guvernului. Președintele APSM, Eduard Ciobanu, a remarcat contribuția adusă de mai mulți parteneri. ”Cu voi viața a devenit mai interesantă”, a subliniat el.

La manifestare au fost prezenți și au rostit alocuțiuni de felicitare campionii olimpici Tudor Casapu, Larisa Popova, președintele de onoare al Comitetului Național Olimpic și Sportiv Efim Josanu, secretarul de stat în domeniul sportului Ion Gheorghiu, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici.