Hepatita este o maladie silenţioasă, care, nedepistată şi netratată la timp, poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Potrivit cifrelor publicate de Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), circa 325 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu o infecţie cronică de hepatită B sau C, însă foarte puţine dintre acestea ştiu că sunt infectate. Doar 9 la sută dintre pacienţii cu hepatită B şi 20 la sută dintre bolnavii de hepatită C. Totodată, dintre aceştia, un număr redus beneficiază de tratament (8% dintre cei afectaţi de hepatita B şi 7% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitei C).

Conform criteriilor OMS, Republica Moldova poate fi calificată ca zonă cu endemicitate medie privind hepatita, deoarece indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 15,88 la 100 mii populaţie în anul 2001 până la 0,65 în anul 2016, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 3,39 până la 1,22, prin hepatita virală D – de la 1,47 până la 0,07. Totuşi aceștia depăşesc indicii ţărilor europene.

Ruxanda Glavan, deputatul PRO Moldova, a scris pe o rețea de socializare că circa 15637 persoane au fost tratate definitiv de hepatita B, C și D, în perioada 2016 – 2019 în Moldova, iar alți 2128 de pacienți continuă în prezent tratamentul antiviral.

„Aceste rezultate pozitive se datorează schemei noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, lansată în anul 2016. Și nu pot să nu fiu mândră de asta! Este rezultatul Programului Naţional de Combatere a Hepatitei pe care l-am elaborat și pus în aplicare cu echipa de atunci de la Ministerul Sănătății”, când Glavan era ministru.

Glavan a adăugat că „a fost un proces anevoios cu zeci de avertismente „prietenești” și sute de piedici, pentru că am îndrăznit să mergem contra intereselor lumii farma. Pe de altă parte, erau multe apeluri de la deputați, foști și actuali, care cereau sa le urgentez accesul prietenilor sau rudelor lor la tratament. Toți au mers în lista generală, fără priorități!”

La final, Glavan a venit și cu un mesaj pentru cetățeni: În acest sens, vin cu un apel către fiecare cetățean al Republicii Moldova: testați-vă, vaccinați-vă și dacă ați fost diagnosticați cu o hepatită virală-tratați-vă. În Moldova acest lucru a devenit accesibil tuturor și cel mai important – gratuit.

Menționăm că Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor Virale a fost stabilită pentru data de 28 iulie în memoria medicului american Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), care a identificat virusul hepatitei B şi, ulterior, a dezvoltat testul de diagnosticare şi vaccinul împotriva acestei boli.