Campania de vaccinare împotriva gripei începe astăzi, după ce 150.000 de doze de vaccinuri au ajuns luni în ţară. Acestea au fost donate de o companie din China, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Primii care vor beneficia de vaccinuri sunt locuitori municipiului Chişinău.

Autorităţile au la dispoziţie doar aceste vaccinuri, întrucât cele două licitaţii organizate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină privind procurarea a 50.000 de doze de ser antigripal au eşuat. Şi asta din cauză că ofertele nu au corespuns cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Graţie eforturilor noastre şi a OMS a fost identificat acest donator. Este vorba despre o companie chineză, care are toate certificatele de calitate şi este precalificată OMS”, a spus ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Ruxandra Glavan.

Specialiştii spun că vaccinurile sunt păstrate corespunzător şi nu există risc pentru sănătate.

„Plus două, plus opt grade pe tot parcursul lanţului. Aţi văzut ca le-am primit în refrigerator termic, ele sunt în ambalaj termic şi merg imediat în camere frigorifice”, a spus vicedirectorul CNSP, Nicolae Furtună.

Chiar şi aşa, unii oameni spun că utilizează metode tradiţionale pentru a se proteja de virusul gripal.

Primii care vor fi imunizaţi sunt copiii, gravidele, pacienţii cu afecțiuni cronice, personalul medical, asistenții sociali și militarii.

Anul trecut, 15 persoane au murit din cauza virusului gripal.