Cabinetul de miniștri a votat azi, 13 septembrie, proiectul de lege  privind  modificările Legii Procuraturii, elaborat de Ministerul Justitiei.

Ministrul Olesea Stamati, a declarat că aceste modificări vor contribui la schimbarea procedurii de selecție a procurorului general. Va promova și va dispune  încrederea cetățenilor.

Această comisie va fi creată de ministerul justiției și va avea în componența sa ministrul Justiției, un fost procuror cu cel puțin 10 ani de experiență în domeniu, un expert internațional, un expert recunoscut în domeniul dreptului, un expert desemnat de presedintele RM și un psiholog.

Ulterior, CSP va decide asupra unui singur candidat care va fi propus spre numire președintelui țării.

Ministrul a mai spus că CSP poate întoarce lista cu candidați Ministerului Justiției, dacă se va stabili că a fost prejudiciat procesul de preselecție a candidatului.

O altă modificare aprobată astăzi de Guvern la Legea Procuraturii se referă la criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general. Astfel, candidații la această funcție vor trebui să demonstreze o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul dreptului pentru candidații foști procurori și judecători, și de 7 ani pentru avocați sau ofițeri de urmărire penală.

Cei care și-au depus dosarele pentru funcția de Procuror General vor trebui să o facă din nou.