Se dă start-ul Programului „Bursele Europene pentru Jurnaliști”, care are drept scop instruirea jurnaliștilor din România și Republica Moldova, dornici să obţină o expertiză profesională în problematica europeană.

Participanţii sunt instruiţi în diverse tematici legate de UE, cum ar fi cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între statele-membre, precum și maniera în care este abordă problematica europeană de către media occidentale.

În acest an, Programul va cuprinde trei etape de pregătire profesională:

  1. un training specializat, susținut în Republica Moldova de către specialiști în relațiile UE-Republica Moldova, reprezentanți ai diverse instituții implicate în procesul de euro-integrare;
  2. o vizită de studiu de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii selectați la prima etapă se vor întâlni și vor discuta cu oficiali ai UE și vor vizita diverse instituții comunitare;
  3. un stagiu de pregătire profesională în cadrul unei prestigioase organizații de presă europene, pentru un jurnalist-finalist al programului.

Programul se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, radio, TV și on-line, specializați în domeniile social, politic și economic, care trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • Experiență profesională de minimum doi ani;
  • Vârsta de până la 35 de ani;
  • Abilități de comunicare în limba engleză (cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj).

Dosarul de înscriere va cuprinde:

  • Curriculum Vitae
  • Portofoliu (trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate)
  • O scrisoare de recomandare, de preferință de la managerul instituției la care lucrează.

Trainingul din Republica Moldova (etapa I) se va ține zilele de 4-6 octombrie 2019 (locația va fi comunicată ulterior). Vizita de studiu la Bruxelles (etapa II) va avea loc în primăvara anului 2020.

Data-limită de depunere a dosarelor de înscriere pentru Program este 23 SEPTEMBRIE 2019 (inclusiv), toate înscrierile având mențiunea „Pentru Bursele Europene”. Dosarele vor fi trimise la adresa electronică burse.europene@gmail.com. Pentru detalii suplimentare, contactați organizatorul local al Programului: Centrul Național de Comunicare, directoare  Sorina Ștefârță, tel.: 069189010.