În următoarele zile vremea nu va suferi schimbări esenţiale şi se va menţine în jur de 18 grade. Totodată, săptămâna viitoare ar putea aduce ploile mult aşteptate, care vor cădea izolat în toate regiunile ţării, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), duminică şi luni va fi mai cald, în zona de sud mercurul termometrelor ridicându-se până la 20 de grade, ziua. Noaptea se aşteaptă până la 6-8 grade Celsius. De marţi, 9 aprilie, ziua se va răci cu câteva grade, însă valorile termice nocturne practic nu se vor schimba.

Săptămâna următoare ar putea aduce ploile mult aşteptate de agricultori. Cel mai mare volum de precipitaţii se aşteaptă la nord, însă, fie şi într-o cantitate mai mică, meteorologii prognozează ploi şi în regiunile de centru şi sud. „Deocamdată, nu putem vorbi de secetă, iar nivelul de umiditate în sol este adecvat pentru desfăşurarea lucrărilor agricole. Totuşi, de ploi este nevoie pentru că situaţia se poate schimba în detrimentul fermierilor”, a precizat, contactat de MOLDPRES, Marin Grama, consultant superior la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Conform SHS, în luna aprilie sunt posibile următoarele fenomene: ceaţă (în medie 1-4 zile) şi descărcări electrice (1-2 zile). Se pot semnala viscole şi grindină, dar frecvenţa lor este destul de mică (nu mai mult de 1-3 cazuri în zece ani). Dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna aprilie îl prezintă îngheţurile şi vântul puternic. Acestea se semnalează în medie o dată în 3 şi 5 ani respectiv. Căderile intensive de grindină sunt posibile în medie o dată în 13 ani, iar ploile torenţiale – în medie o dată în 20 de ani.

Duminică, 7 aprilie, creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută şi sub numele Blagoveştenie sau Ziua Cucului. De această zi este legată o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

Astfel, în anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă. Tot atunci, mai multe gospodine adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc. Totodată, se consideră că „precum este vremea în ziua de Buna Vestire aşa va fi şi de Paşti”.