Ministerul Justiției al Republicii Moldova a propus majorarea semnificativă a mai multor amenzi pentru infracțiunile comise la volan. Astfel, au fost elaborate un șir de amendamente la Codul contravențional și la Codul penal.

Conform amendamentelor la Codul contravențional, amenzile pentru aflarea la volan în stare de ebrietate urmează să fie majorate de la 150 de unități convenționale până la 350-500 de unități convenționale.

Totodată, în conformitate cu modificările propuse în Codul penal, amenda pentru pricinuirea unor traumatisme medii de către șoferii aflați la volan va crește de la 300 până la 650 de unități convenționale, iar în cazul în care conducătorii auto se vor afla la volan în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor amenda va crește de la 1000 până la 1350 de unități convenționale.

De menționat este că, acum în cazul amenzilor, o unitate convențională constituie 20 de lei, iar după operarea modificărilor propuse unitatea convențională va alcătui 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat.

Pentru anul 2016 salariul mediu prognozat este de 5050 de lei, respectiv 1% va echivala cu 50,5 lei. Astfel, în cazul în care Parlamentul va adopta modificările propuse de Guvern, amenda maximală pentru aflarea la volan în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor va constitui peste 25 de mii de lei.