Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a făcut publice rezultatele investigației realizate la liceul privat „Orizont” din sectorul Ciocana, acolo unde peste 100 de elevi s-au adresat la spital cu stări de intoxicație.

În urma informației Centrului de Sănătate Publică privind cazurile de boală diareică acută înregistrate la Liceul Teoretic Orizont, filiala Ciocana, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Chișinău s-a autosesizat, a format un grup de lucru care, în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului, unde a inițiat un control inopinat cu desfășurarea anchetei epidemiologice.

În urma acestuia s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proveniență și calitate. Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău.

De asemenea, din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

Specialiștii DTSA Chișinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Au fost prelevate și probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile, etc.

Pe 12 septembrie, DTSA Chișinău a emis o Prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar ca, până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator, să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor. Prescripția mai prevede elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea, lucrătorilor, evidența procesului tehnologic și trasabilitatea alimentelor.

Întru îndeplinirea Prescripției, administrația liceului Orizont, filiala Ciocana, a informat DTSA Chișinău că, a doua zi, a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor.

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus.

În 3 probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

Conform concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.