IMG_1359Au început lucrările pentru reparația și asfaltarea drumului național Hînceşti-Cimişlia, a anunțat astăzi, 15 august, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari. Ministrul a precizat că investiția pentru aceste lucrări este de circa 268 milioane de lei (14 milioane de euro), bani proveniți din fonduri europene.

Cele două șantiere deschise astăzi prevăd lucrări de reabilitare pentru cca 39 de km, în următorii doi ani.

„Deja de azi, drumul naţional Hînceşti-Cimişlia intră în reparaţie. În 2013, a fost finalizată reabilitarea porţiunii de drum de la Chişinău până la Hînceşti, iar acum vom continua până la Cimişlia. Planificăm să continuăm în 2015 cu reabilitarea acestui traseu până la Basarbeasca”, a declarat ministrul Vasile Botnari. Acesta a precizat că, anul acesta, Administraţia de Stat a Drumurilor a semnat deja 8 contracte pentru reabilitarea drumurilor Chișinău-Giurgiulești,       Chișinău-Ungheni-Sculeni, Hîncești-Lăpușna, Hîbcești-Cimișlia. „Până la finele anului planificăm să mai semnăm alte 6 contracte, astfel ca să avem în lucru cca 500 km de drum”, a adăugat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Prezent la evenimentul de deschidere a șantierelor, Prim-ministrul Iurie Leancă a transmis un mesaj de mulțumire partenerilor europeni ai Republicii Moldova, pentru susținerea financiară în realizarea proiectului. „Mă bucur ca s-a reușit cu suportul Băncii Europene pentru Investiții demararea lucrărilor pe acest drum, care a ajuns în stare avansată de degradare.  Se discuta de mai mulți ani despre necesitatea reabilitării acestui traseu, calitatea proastă a drumului fiind și cauza multiplelor accidente rutiere”, a declarat premierul.

Precizăm că pentru reabilitarea segmentului Hînceşti-Cimişlia al traseului naţional R3 Chisinau – Hincesti – Cimislia-Basarabeasca,  Administraţia de Stat a Drumurilor a semnat, pe 12 august, două contracte în valoare totală de circa 268 milioane de lei (14 milioane de euro), care prevăd reabilitarea în următorii 2 ani a drumului. O porţiune de 21 de km va fi reabilitată de compania S.A. „Lusmecon”. Valoarea contractului este de 135  milioane de lei cu finanţare de către  Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar lucrările esenţiale includ reabilitarea drumului existent inclusiv reconstrucţia a 14 poduri, reparaţia podeţelor, amenajarea trotuarelor, acceselor şi intrărilor în curţi. Alte 17 km vor fi reabilitate de compania S.R.L „Rutador”. Valoarea contractului este de 133 milioane de lei cu finanţare de către  BEI, iar lucrările esenţiale includ reabilitarea drumului existent inclusiv reconstrucţia a 3 poduri reparaţia podeţelor, amenajarea trotuarelor, acceselor şi intrărilor în curţi.