Pericolul de incendiu de vegetetație s-a instalat datorită codului galben de vânt, emis pe intreg teritoriul R. Moldova, pentru perioada 13-14 noiembrie. În scopul evitării pericolului incendiilor de caracter natural, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează populația despre respectarea normelor antiincendiare, transmite evenimentul.md

Toamna majoritatea persoanelor fac ordine pe lângă case și pe câmpuri, iar frunzele și vegetația uscată sunt lichidate prin metoda arderii, ceea ce poate provoca incendii de proporții pe arii extinse. Pentru prevenirea situațiilor excepționale, pompierii îndeamnă oamenii să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor în condiții de vânt și umiditate redusă.

Pompierii recomandă cetățenilor să nu aprindă frunzele, vegetația uscată, dar și resturile menajere în curți sau în preajma acestora pentru a evita declanșarea focarelor cu extindere către sectorul locativ. Mai mult, în păduri și parcuri este contraindicat aprinderea rugurilor și grătarelor, în scopul evitării focarelor forestiere.

Aprinderea focului în timpul odihnei la aer liber se recomandă doar în locuri special amenajate. La plecare, focul de rug urmează a fi stins minuțios și acoperit cu pământ. Părinții sunt rugați să monitorizeze strict minorii pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv aprinderea vegetației uscate. În caz de incendii cetățenii sunt rugați să apeleze numărul 112.

Potrivit News.ungheni.org, în această noapte ar fi ars zeci de hectare de teren agricol între localitățile Floreni și Blândești din raionul Ungheni.