Autoritățile boliviene l-au arestat marți pe directorul companiei aviatice Lamia, căreia îi aparținea avionul prăbușit la 28 noiembrie în Columbia, accident în care au murit 71 de persoane, printre care aproape toți membrii echipei de fotbal braziliene Chapecoense, informează AFP, citat de Agerpres.

Gustavo Vargas, directorul Lamia, o companie charter boliviană, a fost arestat și adus la sediul Parchetului general al departamentului Santa Cruz, estul țării.

Conform procurorului Ivan Quintanilla, membru al comisiei multinaționale de anchetă, împotriva directorului companiei a fost emis mandat de arestare. În plus, au mai fost reținuți secretara și mecanicul-șef ai companiei, a precizat magistratul.

Avionul British Aerospace BA-146 aparținând Lamia s-a prăbușit la 28 noiembrie pe colinele din regiunea Medellin, cu 77 de persoane de bord, din care au supraviețuit doar șase. Printre cei 71 de decedați se află aproape toți membrii echipei de fotbal Chapecoense, care se deplasa în Columbia pentru finala competiției Copa Sudamericana, a doua ca importanță în America Latină.

O comisie de șase procurori bolivieni, brazilieni și columbieni a fost constituită pentru ancheta asupra accidentului, a anunțat Parchetul general bolivian.

Autoritățile au percheziționat marți birourile Administrației aeroporturilor și serviciilor auxiliare navigației aeriene, AASANA, dar și birourile Lamia.

Celia Castedo, funcționara AASANA care a autorizat planul de zborul pentru avionul companiei Lamia și a fost ulterior demisă, se află în Brazilia, unde luni a cerut azil, a indicat marți justiția braziliană.

Conform purtătoarei de cuvânt a Parchetului brazilian, cererea de azil a Celiei Castedo este tratată în mod confidențial, întrucât aceasta se teme de eventuale consecințe negative asupra sa ori a familiei sale aflate în Bolivia.

Cauzele prăbușirii nu au fost încă stabilite, însă ancheta pare să se orienteze spre ipoteza unei pene de carburant. Avionul nu ar fi respectat planul de realimentare, neefectuând o escală prevăzută la Cobija, oraș bolivian la frontiera cu Brazilia, sau la Bogota.

‘Este o ipoteză care se consolidează, dar care trebuie analizată de anchetatori’, la fel ca și informațiile ‘cutiilor negre’ și înregistrările turnului de control, a explicat directorul Aviației civile columbiene, Alfredo Bocanegra.

În urma accidentului, guvernul bolivian a suspendat licența de zbor a companiei Lamia și a demis mai mulți responsabili de rang înalt ai aviației civile.