Interpol nu îl va anunța pe Vlad Plahotniuc în căutare internațională, deoarece arestarea dispusă de ruși pe numele președintelui PDM este ilegală. De această părere este reputatul avocat Vitalie Nagacevschi, care a declarat, citat de Adevărul Moldova, că oamenii legii de la Moscova ar fi comis mai multe încălcări de procedură.

„Eu cred că ei (procurorii ruşi) nu sunt ipocriţi şi ei înţeleg că arestarea pe care ei au dispus-o este una absolut alogică şi ilegală. E vorba despre nişte fapte reproşate domnului Plahotniuc şi Rusia îşi manifestă interesul extrateritorial, adică este vorba despre anumite fapte, pretins comise de către domnul Plahotniuc, în afara teritoriului Federaţiei Ruse. În cazul în care este vorba despre extrateritorialitate, ar fi fost logic ca toate acţiunile să fie făcute în baza tratatelor internaţionale sau convenţiilor internaţionale”, a declarat Vitalie Nagacevschi miercuri, 6 decembrie, la emisiunea „Politica” de la TV8, citat de politics.md.

Nagacevschi a mai spus că acțiunile oamenilor legii din Rusia s-au produs cu încălcarea mai multor convenții internaționale.

„Astfel, toate comunicările în privinţa domnului Plahotniuc, inclusiv solicitarea prezenţei lui în faţa instanţei de judecată, urmau să fie făcute în baza acestor tratate internaţionale. În cazul în care a fost pronunţată o hotărâre fără respectarea unor rigori foarte stricte şi clare, este evident că nimeni niciodată nu o să accepte ca să fie utilizat pentru obţinerea unor rezultate evident viciate de procedură. Dacă organele de drept din Rusia se vor adresa la Interpol, probabilitatea ca Interpol să accepte anunţarea în căutare a lui Vlad Plahotniuc este foarte mică. Ei asta înţeleg, de aceea niciodată nu o să se adreseze”, a mai spus Nagacevschi.