1
Banca Europeană de Investiți (BEI) deschide o reprezentanță la Chișinău pentru a susține mediul de afaceri, pentru a consolida relațiile cu publicul și sectorul privat, precum și relațiile cu susținătorii, băncile partenere și ale instituții financiare internaționale din Moldova.

Deschiderea reprezentanței a fost inaugurată astăzi de către vicepreședintele BEI, Wilhelm Molterer, în prezența prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, șefului Delegației UE în Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola, ambasadorilor statelor membre UE și a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, precum și a comunităților de afaceri și bancare din țară.

“Din cercul țărilor membre ale Parteneriatului Estic, Moldova este beneficiarul nr. 1 al împrumuturilor BEI în termeni per capita. Există un potențial excelent de consolidare a asistenței pe care o oferim, deoarece țara tinde spre o integrare economică mai profundă cu EU, ca urmare a creării spațiului de liber schimb. Noi ne dorim să utilizăm acest potențial la maxim,” a precizat vicepreședintele Molterer.

Începând cu 2007, când și-a lansat activitatea, BEI a semnat în Moldova 13 proiecte cu o sumă totală de 586 milioane euro cu scopul de a susține infrastructura drumurilor și de apă, sectoarele agricol și alimentar, precum și întreprinderile mici și mijlocii. O porțiune considerabilă a împrumuturilor BEI au fost însoțite și de granturi europene, care au fost acordate în cadrul Facilității de Investiții pentru Vecinătate.

Prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă, a declarat: “Noi am pus mereu accent pe viteza realizării proiectelor de dezvoltare și implementare. Este important ca cetățenii noștri să vadă rezultatele activității BEI, care aduce schimbări pozitive în viata oamenilor. Planificarea proiectelor ia timp. Eu sunt sigur că deschiderea reprezentanței BEI va grăbi substanțial acest proces și că va asigura o vizibilitate mai bună a activității BEI în Moldova.”

Ambasadorul Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova, a precizat: „Deschiderea reprezentanței BEI la Chișinău demonstrează angajamentul asumat de UE pentru a consolida cooperarea cu Republica Moldova. De asemenea, aceasta va asigura și o abordare mai consolidată a implementării asistenței acordate Republicii Moldova de către UE, susținând astfel îmbunătățirea calității vieții cetățenilor Moldovei și oferindu-le beneficii concrete.”