Banca Europeană pentru Reconstrucţie  şi Dezvoltare (BERD) a reconfiramat că și în anul viitor va susține proiectele de alimentare cu apă şi management  al deşeurilor  solide în Regiunea de Sud a R. Moldova.
 
Recent în cadrul undei întrevederi a mnisturlui Dezvoltării Regionale ș Construcțiilor, Vasile Bîtca cu un grup de reprezentanți al BERD, au fost punctate principalele obiective ale viitoarei colaborări.
Au fost examinate aspectele ce ţin de rezultatele  obţinute în procesul de cooperare, precum şi de posibilităţile pentru anul 2017. În context, echipa  BERD a recomandat ca programele de sanitaţie să fie  definitivate în comun cu ecologiştii, fiind  antrenaţi  şi  alţi parteneri de dezvoltare activi în ţara noastră.
„Ne bucură disponibilitatea Băncii  de a  oferi suport  pentru proiectul “Alimentarea cu apă şi canalizare  în Regiunea  de Sud  a R. Moldova”. Anterior  am cooperat eficient cu  BERD şi sperăm  să avem mai multe iniţiative comune pe viitor”, a menționat Vasile  Bîtca.
Colaborarea în acest  domeniu cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a început doi  ani în urmă, cînd  BERD a aprobat o Strategie pentru R.  Moldova.  Conform acesteia,  în perioada  2014-2017 BERD s-a  arătat  dispusă  să  acorde suport financiar pentru implementarea a cîteva proiecte privind alimentarea cu apă a comunităţilor din centrul şi sudul ţării. Planul de lucru a prevăzut  şi construcţia unui apeduct extins ce va asigura  cu  apă din rîul Prut  oraşele Leova, Cimişlia, Basarabeasca şi  Ceadîr-Lunga, precum şi un program de alimentare cu apă a UTA Gagauz-Yeri.