„Opoziția de dreapta a murit și nu MAIAre nicio șansă” – așa își începe articolul bloggerul Nicolae Federuc care explică de ce liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu vor putea profita de „moștenirea” lăsată de Vlad Filat, adică electoratul pro-european. Autorul face o analogie cu o „horă politică” în care liderii celor 2 partide de opoziție au intrat rapid, însă acum nu pot ține pasul, iar motivul ar fi lipsa de experiență și de viziune.

„Astăzi, cei doi succesori ai PLDM nu mai sunt în stare să țină grămadă electoratul condamnatului Vlad Filat, politicianul care a cunoscut cea mai amețitoare ascensiune pe scena politică autohtonă, urmată de cea mai dură cădere. Și problema lor constă nu atât în puterea adversarului, cât în propria neputință și lipsă de sinceritate.

Debutul în politică, mai ales atunci când încaleci un electorat gata format, seamănă mult cu intratul în horă. În primă fază, ești un pic derutat, deoarece nu reușești să prinzi din prima pasul cu ceialalți dansatori și chiar ești nevoit uneori să te oprești, ca să poți intra în ritm. În toată această perioadă de ezitare, oamenii din jur manifestă o toleranță solidară față de micile tale stângăcii și așteaptă răbdători să te mobilizezi. După aceea, dacă ești abil și ai simțul tactului, începi să iei turații și chiar să-i faci pe restul să joace după tine”, scrie bloggerul pe pagina sa.

După cum relatează Federiuc, cei doi lideri ai opoziției au pierdut încrederea electoratului din cauza că nu i-au analizat profilul, dar și pentru că nu au oferit soluții durabile pentru principalele probleme, ci doar lozinci politice.

„Maia Sandu și Andrei Năstase au încălecat un electorat fără să-i analizeze profilul. Or, acesta este destul de pretențios, pentru că este format din oameni școliți și practici, care nu stau prea mult pe loc. Ei vor soluții rapide și consistente, iar dacă nu ești capabil să le oferi, te aruncă la gunoi.

Dar ce soluții au generat Maia și cu Andrei până acum? Jos Plahotniuc!, asta e soluția lor? Dar ce facem cu pensiile, salariile, problemele economice, educația, sănătatea, emigrația masivă, prăbușirea demografică, corupția, securitatea, conflictul transnistrean, suspansul geopolitic și multe altele? Eu n-am auzit nicio idee clară din partea lor. Doar isterie pe loc gol și bâlbâială. Iar asta le-a jucat festa”, adaugă bloggerul.