Raportul prezentat ieri de Asociația Promo-Lex, intitulat „DISCURSUL DE URĂ ȘI INSTIGAREA LA DISCRIMINARE în spațiul public și mass-media din Republica Moldova”, este, de fapt, o compilație superficială din mai multe portaluri media, inclusiv cele de satiră și umor.
Bloggerul Eugen Luchianiuc susține, într-un material publicat astăzi, că cheltuielile mari pentru elaborarea acestui studiu nu justifică deloc calitatea proastă a acestuia.
”Dacă acest raport intitulat „DISCURSUL DE URĂ ȘI INSTIGAREA LA DISCRIMINARE în spațiul public și mass-media din Republica Moldova” (ortografia respectată de pe site-ul promo-lex) este cercetare științifică, atunci eu îs jurist. Și nu pe motiv că nu ar reprezenta interes juridic sau legislativ, poate acolo se conține și un grăunte de rațiune și adevăr, eu la exact cauzele apariției cercetării. O cercetare, cred eu, este condiționată pentru a cerceta și studia ceva. Aici raportul este creat pentru a suplini golurile în cadrul unui proiect de finanțare. Raportul a fost creat pentru bani și nu pentru educație. Asta e diferența”, scrie Luchianiuc. ”Lista surselor media selectate trezește suspiciuni: De ce este băgat kankan.md care e mort și nu este diez.md?, se mai întreabă bloggerul citat.
Autorul mai spune că raportul este orientativ, iar radiografia urii în presa moldovenească, făcută de cei de la Promo-Lex este suboectivă. Acesta remarcă și diletantismul autorilor în ceea ce privește spațiul, virtual, modul neprofesionist în care au fost calculate vizualizările.
”Autorul a făcut un terci de idei cu o introducere probabil bună (juriștii să aprecieze) dar cu o parte de media insuficentă”, conchide Luchianiuc.