Volumul creditelor noi acordate de băncile comerciale agenților economici și persoanelor fizice a continuat să crească, în trimestrul II din acest an. Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, a anunțat că, în perioada aprilie-iunie, împrumuturile noi au însumat aproape 5 miliarde de lei. Această creștere a avut loc pe fundalul unei scăderi continue a ratei dobânzilor, care au ajuns la o medie de 8,78% anual.
Munteanu a mai atras atenția că inflația este în continuă scădere și va ajunge la 2%, către sfârșitul anului. Prețurile mici sunt în beneficiul cetățenilor, a mai spus prim-viceguvernatorul BNM, dar a atras atenția că o astfel de rată a inflației dezavantajează businessul. La începutul anului viitor, inflația va crește și va ajunge la 6,5% anual, în limitele intervalului țintit de banca centrală – 5% +/-1,5 puncte procentuale anual.
Oficialul de la BNM a mai spus că Produsul Intern Brut al țării va continua să crească în al doua jumătate a acestui an, iar în primul semestru, avansul a fost determinat de contribuția industriei, comerțului, sectorului informației și comunicațiilor.
Pentru următoarea perioadă, banca centrală estimează o stabilizare a prețurilor petrolului la nivelul de 70-80 de dolari pentru un baril, dolarul american se va aprecia ușor față de moneda unică europeană.