Poziţionarea “Pro-Moldova” a Partidului Democrat, anunţată zilele trecutede Vlad Plahotniuc, ar reprezenta versiunea autohtonă a sintagmei „America First”, lansată de preşedintele SUA, Donald Trump. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat de portalul deschide.md.

“Deși este un partid de centru-stânga, PDM încearcă la ora actuală să se conecteze la trendul patriotic și anticosmopolit care prinde contur în lume pe segmentul de dreapta al scenei politice internaționale. Presa mainstream îl cataloghează că fiind populist, pentru a-i conferi niște conotații depreciative”, scrie Petru Bogatu. “În condițiile în care Donald Trump a învins în alegerile prezidențiale din SUA cu sintagma „Make America Great Again” (Să facem America măreaţă din nou), iar curentul patriotic câștigă teren în Italia, Austria, Polonia, Ungaria și în alte state europene, Partidul Democrat încearcă astăzi marea cu degetul, propunându-și să întoarcă această tendință globală în propriul beneficiu”, subliniază comentatorul citat.

Petru Bogatu consider că noul slogan va fi atractiv pentru alegătorul mai mult sau mai puțin apolitic care pune interesele personale mai presus decât cele geopolitice.

„Pro-Moldova” va fi pentru democrați și cuvântul cheie în discursul politic, și tematică de campanie pentru alegerile parlamentare. Pentru unii alegători, sintagma are o anumită muzicalitate nealterată deocamdată. Aceasta se va întipări în mintea votantului mai mult sau mai puțin apolitic care pune interesele personale mai presus decât cele geopolitice”, conchide Bogatu.