Parlamentul a adoptat joi în două lecturi proiectul legii privind bugetul de stat pentru anul 2016. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, pentru aceasta au votat 55 deputaţi din majoritatea parlamentară în frunte cu fracţiunea Partidului Democrat din Moldova. Examinarea proiectului legii în a treia lectură va avea loc peste circa două săptămâni.

Discuţiile au durat mai bine de patru ore. În acest timp la întrebările deputaţilor au răspuns vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, şi ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. Veniturile bugetului constituie 31,378 mlrd. lei, cheltuielile – 35,561 mlrd. lei, deficitul bugetului va atinge 4,182 mlrd. lei, ceea ce este 3,2% din PIB.

O treime din bugetul pentru 2016 o va constitui asistenţa financiară a partenerilor externi ai Moldovei – Uniunea Europeană, România, Banca Mondială. O parte din resurse se planifică a încasa din plasarea pe piaţa internă a hârtiilor de valoare ale statului, precum şi din vânzarea bunurilor publice.

„INFOTAG” precizează: Sprijinul direct pentru bugetul Moldovei va deveni posibil doar dacă Guvernul va semna un Memorandum cu FMI. Declaraţia a fost făcută de Banca Mondială şi Uniunea Europeană la mijlocul anului 2015, când au îngheţat finanţarea republicii din cauza fraudei bancare de proporţii. Misiunea FMI cu mandat de negociere a noului Program de cooperare cu Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei va sosi la Chişinău pe 5 iulie 2016.