unnamedÎn perioada 28-31 octombrie 2014, întreprinzători din sectorul agroalimentar participă la o misiune economică în România, orașele Iaşi, Bucureşti şi Braşov, cu scopul de a se familiariza cu practicile europene de business și a-și găsi parteneri de afaceri. Misiunea economică este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Asociaţia Business-ului European (EBA Moldova) în cadrul Proiectului ”DCFTA – Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”.

Potrivit directorului Direcției Relații Internaționale a CCI, Mihai Bîlba, întreprinzătorii vor participa la două forumuri economice, vor avea întrevederi bilaterale de afaceri și vizite la mari lanțuri de distribuție, unde se vor familiariza cu standardele ce reglementează piaţa UE și vor purta negocieri privind livrarea produselor agroalimentare angrosiştilor din România.

Delegația din Moldova va vizita Târgul internaţional ”INDAGRA-2014”, care se desfășoară în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie curent, la București, și include saloane specializate în sectoarele: industrie alimentară, agricultură, horticultură, viticultură și zootehnie etc.

Totodată, în cadrul misiunii economice, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a României vor semna un acord de colaborare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru 8 luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 794 mil. USD, crescând cu 12,22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. După valoarea volumului schimburilor comerciale,  România se situează pe locul 2 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale.

Exportul de mărfuri realizat în ianuarie – august 2014 a înregistrat suma de 275 mil. USD, crescând cu 2,5 % faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. România se situează pe locul 2 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deținând o pondere de 17,37% în volumul total al exportului Republicii Moldova.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 519mil. USD şi a înregistrat o creştere de 18,14 % în raport cu opt luni ale cu anului 2013. România se situează pe locul 3 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 15,24% în volumul total al importului Republicii Moldova.

Proiectul ”Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova – Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici” a fost lansat pe 1 iulie 2014, fiind realizat de CCI și EBA, cu asistența Corporaţiei Financiare Internaţionale și Guvernului Suediei.