Campionatul național la lupte libere, greco-romane și feminine, desfășurat la sala polivalentă a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, a desemnat joi, 28 noiembrie, câștigătorii, relatează MOLDPRES.

În turneul de lupte libere campioni au devenit: Anatol Buruian (57 kg), Leomid Colesnic (61 kg), Nicolae Grahmez (65 kg), Maxim Saculțan (70 kg), Mihail Sava (74 kg), Evgheni Nedealco (79 kg), Denis Balaur (86 kg), Gheorghe Rubaev (92 kg), Radu Lefter (97 kg), Alexandru Romanov (125 kg). ”Fiecare dintre lideri se va antrena, conform planurilor individuale, până la Anul Nou. Apoi, pe 5 ianuarie, vom pleca într-un cantonament în România. Obiectivul trasat este să obținem anul viitor câteva bilete de acreditare la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a declarat pentru agenție antrenorul-șef al lotului național Roman Dermenji.

Liderul indiscutabil al categoriei de greutate până la 97 de kilograme, Nicolae Ceban, președinte al Federației naționale de lupte libere, a fost la acest turneu pe rol de spectator. ”Fac o mică pauză după care voi relua în ritm intens antrenamentele. Scopul meu este să mai particip la o Olimpiadă”, a spus el. Nicolae Ceban a concurat la Jocurile Olimpice de la Beijing, Londra și Rio de Janeiro.

În turneul de lupte greco-romane, pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat: Corneliu Rusu (60 kg), Victor Ciobanu (63 kg), Ghenadie Tabacari (67 kg), Anatol Popov (72 kg), Alexandrin Guțu (77 kg), Daniel Cataraga (82 kg), Gabriel Lupașcu (87 kg), Ion Polișciuc (97 kg), Anatol Moldovan (120 kg). ”Mulți dintre ei au evoluat în categorii superioare de greutate, pentru că curele de slăbire nu erau necesare. Lotul național va începe pregătirile de turneele de calificare la Olimpiadă la puțin timp după Anul Nou”, a informat antrenorul principal al lotului de lupte greco-romane, Mihail Cucul.

”Cea mai spectaculoasă evoluție a avut Alexandrin Guțu”, a opinat pentru agenție multiplul campion republican în anii precedenți Boris Panasiuc, în vârstă de 86 de ani, care a urmărit ”pe viu” finalele disputate. ”În lupte avem tradiții frumoase. Sperăm să obținem încă câteva bilete de acreditare la Olimpiadă”, a subliniat președintele Federației Moldovenești de Lupte, Ion Gheorghiu.

Lui Daniel Cataraga i-a fost înmânată, la festivitatea de deschidere, medalia de bronz obținută la Europene în urma suspendării pentru dopaj a adversarului său în meciul pentru această distincție.

Cea mai bună luptătoare moldoveană este Anastasia Nichita, calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020). Cel mai bun luptător moldovean de stil liber este Petru Marta, dublu campion european, premiant la Mondiale, campion al Uniunii Sovietice și al Spartachiadei popoarelor din URSS. Cel mai titrat luptător autohton de lupte greco-romane este Serghei Mureico, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996).