Președintele Parlamentului Andrian Candu a făcut declarații despre întrevederea cu reprezentații companiei Kroll care a început recuperarea banilor furați din sistemul bancar. Candu a precizat că, atunci când vorbim despre fraudă, este vorba de 600 milioade dolari SUA și nu un miliard.

„Ce ține nemijlocit de întrevederea avută cu reprezentanții Kroll. Au adus informații actualizate ce ține de trasabilitatea acelor 600 mln de USD  fraudate. Încă o confirmare suplimentară ca atunci când vorbim despre frauda bancară , vorbim despre suma de 600 mln USD, și nu de un mlrd cum a fost preconizat anterior. Deci suma fraudată din sistemul bancar este este de 600 de mln USD”, a precizat Candu.

Speakerul a mai menționat că la întrevedere s-a discutat despre jurisdicțiile unde acești bani au ajuns, preconizatele jurisdicții. S-a discutat despre măsurile care se întreprind pentru a afla mai mult tot ce înseamnă expunerea de informații bancară și despre potențialele acțiuni și procese care urmează să fie întreprinse pentru recuperarea, pe de o parte, a sumelor care sunt plasate pe conturile bancare, și pe de altă parte înghețarea bunurilor care vor fi sau sunt localizate. „Nu s-a discutat în detaliu pe fiecare subiect. S-a discutat în general”, a stipulat Candu.

La fel, el a menționat că va fi nevoie de intervenția statului în recuperarea banilor, sprijin pe care autoritățile îl vor asigura. „Compania Kroll a pus la dispoziția BNM și a autorităților R. Moldova un proiect de strategie de recuperare a fraudelor, unde propun anumite etape, care acum se află în examinare de BNM, cât și la juriștii care sunt la dispoziția echipei Guvernului, pentru a coordona cu Kroll, deoarece va fi nevoie și de cooperarea și a autorităților statului. Deci este nevoie și de intervenția statului pe unele capitole”, a conchis el.