Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a venit cu o reacția la decizia de astăzi a Curții Constituționale, prin care este anulat referendumul anunțat de președintele Igor Dodon. Într-o postare pe pagina sa de facebook, Andrian Candu se arată mulțumit de faptul că CC a așezat lucrurile pe făgașul lor legal. Totodată, acesta crede că președintele ar trebui să ia în considerare acest semnal, care presupune că inițiativele sale nu pot să iasă din cadrul constituțional.

„Curtea Constituțională a respins astăzi referendumul jinduit de președintele Igor Dodon. De la bun început, atât eu, cât și prim-ministrul, colegii din PDM, ne-am expus asupra neconstituționalității și lipsei de temei a demersului președintelui. Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal și a dat un semnal clar președintelui, că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constituțional. Am anunțat încă în momentul lansării inițiativei lui Igor Dodon că vom bloca prin orice mijloace legale desfășurarea pe bani publici, în fapt, a unei pre-campanii electorale a lui Dodon și PSRM”, a scris șeful Legislativului pe pagina sa de facebook.

Reamintim că astăzi Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Igor Dodon, prin care aceasta își dorea un referendum pe 24 septembrie. La plebiscit, moldovenii cu drept de vot urmau să fie întrebați dacă susțin acordarea președintelui unor împuternici mai mari, ca să poată dizolva Parlamentul în alte condiții decât cele prevăzute acum de Constituție. Celelalte subiecte țin de abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru trei bănci, reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71 şi introducerea istoriei Moldovei în şcoli. Costurile necesare pentru acest referendum erau de 75 de milioane de lei. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă atacului.