Președintele Parlamentului, Andrian Candu a învinuit-o pe Facebook pe moderatoarea emisiunii „înProfunzime”, Lorena Bogza de minciună și manipulare. Candu garantează că societatea civilă a fost printre cei care a participat la elaborarea noului cod al serviciilor media audiovizuale, aprobat recent de Parlament.

În cadrul emisiunii de ieri, Lorena Bogza i-a spus prim-ministrului Pavel Filip că noul cod al serviciilor media audiovizuale, care a fost recent aprobat de Parlamentul Republicii Moldova a făcut aceste modificări fără a se consulta cu societatea civilă. Andrian Candu însă are o altă părere, în calitate de președinte al Parlamentului, acesta a venit cu o reacție în care a demonstrat că Lorena Bogza a mințit ieri în emisie directă pentru că de fapt, la procesul elaborării noilor modificări în codul serviciilor media audiovizuale au participat mai mulți reprezentanți ai societății civile.

Speakerul Parlamentului spune că aceste modificări sunt produsul unui grup de lucru din care a făcut parte și unul din angajații postului de televiziune ProTV Chișinău, Artur Corghencea, care de altfel este și colegul Lorenei Bogza. La acest proiect a participat și alți profesioniști notorii de la APEL, Asociația Presei Independente, Internews in Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova dar și reprezentanți din alte instituții media. Programul a fost avizat de către Freedom House, OSCE și Consiliul Europei.

Mai în glumă mai în serios, președintele parlamentului a spus că ar propune colegilor din Parlament care au participat în grupul de lucru pentru îmbunătățirea mass-media, să examineze oportunitatea introducerei unui semnal sonor sau a unui indicator vizual pentru emisiunile care plasează știri false și dezinformare, precum în cazul de față.

Fake News

FAKE! Mă gândesc să propun colegilor din grupul de lucru pentru îmbunătățirea mass-media, să examineze oportunitatea introducerei unui semnal sonor și/sau a unui indicator vizual, pentru emisiunile care plasează dezinformare după cum puteți vedea mai jos. Codul serviciilor media audiovizuale a fost aprobat de Parlamentul Republicii Moldova​, dar elaborat de experți. Este produsul unui grup de lucru din care face parte și Artur Corghencea​, colegul Lorenei Bogza​, alături de profesioniști notorii de la APEL, Asociatia Presei Independente​, Internews in Moldova​, Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova​, precum și alte instituții media. Proiectul a fost avizat de Freedom House​, OSCE și Council of Europe​, avizele pot fi consultate aici https://bit.ly/2B9etmWMedia trebuie să fie liberă, independentă, dar și calitativă.

Publicată de Andrian Candu pe Joi, 15 Noiembrie 2018