Militarii din cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI, sunt instruiți privind reglementările pachetului de acte normative în prevenirea și combaterea actelor de corupție și a celor conexe corupției, a faptelor de comportament corupțional și a conflictelor de interese în care ar putea fi implicați.

Potrivit unui comunicat al MAI, prin intermediul acestor ședințe de instruire, experții SPIA le aduc la cunoștință militarilor DTC, despre domeniul de competență, misiunea și atribuțiile SPIA, despre Linia telefonică specializată anticorupție a MAI „1520” și despre Regulamentul privind evidența cazurilor de influență necorespunzătoare.

Totodată, în cadrul ședințelor, militarii DTC sunt încurajați să completeze un chestionar, care este compus din mai multe întrebări, la care se solicită un răspuns sincer, chestionarul fiind anonim.

Chestionarele sunt mai apoi atent analizate de către experții SPIA, iar în baza rezultatelor obținute sunt stabilite toate lacunele existente, iar acest fapt facilitează crearea un concept clar despre situația din domeniul respectiv, având scopul de a elucida și eradica fenomenul corupțional.

Doar în ultimele 6 luni, experții în prevenirea corupției din cadrul SPIA, au desfășurat un număr impunător de ședințe de instruire, și anume în cadrul Inspectoratelor de poliție teritoriale, subdiviziunilor specializate și în cadrul aparatului central al MAI.

Până în prezent, la aceste ședințe de instruire au participat mai mult de 3500 de angajați ai MAI.